BoLabb

Världen utvecklas snabbt. Urbanisering, digitalisering och nya sätt att leva innebär både utmaningar och möjligheter.

BoLabb är vårt innovationsprogram. Genom att sätta människan och livet i hemmet i centrum arbetar vi för att hitta lösningar som förenklar människors vardag och som skapar värde både för de många människorna. Vi inspireras av våra kunder och vår värdering att Våga gå vår egen väg.  

För oss är hemmet inte bara själva bostaden. Vi vill att man ska känna sig hemma redan när man kliver av bussen. Fler ska ha råd med en bra bostad som också är bra för samhället och planeten. Vi tror på styrkan av att arbeta tillsammans över avdelningar och med andra aktörer i branschen. Då blir det också som bäst.

Lösningarna kan vara tekniska som våra FlexRum. De kan också vara helt nya lägenhetstyper och nya metoder för att utveckla bostadsområden. Läs mer om några av våra lösningar nedan.

Tick-small.png Flexibla lösningar

Idag lever och umgås vi på helt andra sätt och villkor än tidigare. För att kunna möta människors behov behöver vi bygga smartare. Vi har skapat flexibla lösningar som utgår från människors behov i vardagen.  

Så här funkar lösningarna

 • FlexLjus

  Du står i hallen och ska precis gå ut när du inser att du glömt att släcka lamporna. Känner du igen dig? Det gör nog de flesta, tror vi i alla fall. Därför började vi fundera på vad som skulle kunna underlätta i de här situationerna.

  Lösningen blev en lite annorlunda strömbrytare i hallen. Den ser ut som vilken strömbrytare som helst, men är kopplad till alla taklampor i hela bostaden. Som i ett hotellrum alltså. Precis som med allt vi gör i BoLabb hoppas vi att strömbrytaren ska underlätta för människor och göra vardagen lite enklare.

  Vägen fram till den här lösningen var långtifrån spikrak. Ett flertal andra lösningar testades och valdes bort under processen. En av sakerna vi provade var en strömbrytare som stängde av all el i bostaden. Detta gjorde att de boende av misstag stängde av även diskmaskinen och digitala klockor när de lämnade hemmet. Något som skapade irritation och försvårade vardagen istället för att förenkla den.

  Just det här tycker vi är ett bra exempel på styrkan med vårt sätt att arbeta. Vi nöjer oss inte med att en produkt känns användbar på pappret – vi vill på riktigt kunna testa hur den påverkar människors vardag. Med vårt Living Lab har vi kunnat göra just detta och tack var det har vi kunnat prova oss fram till den bästa lösningen för våra kunder.

 • FlexRum

  Sängen och sovplatsen tillhör hemmets privata sfär. Men för människor som bor i en etta eller sover i vardagsrummet blir det svårt att skilja på privata och sociala ytor. Detta kan lätt göra både värd och gäster obekväma.

  Med vårt sängskåp/flexibla sovrum vill vi kringgå den här problematiken och skapa en avskild och privat sovplats. När du vaknat är det bara att fälla upp sängen och skjuta undan den flexibla väggen och vips så har du en stor social yta i vardagsrummet. Lösningen visade sig vara populär hos många, men extra uppskattad bland föräldrar som bor växelvis med och utan barn.

  • Sängskåp med plats för resårbotten 90x200 cm
  • Förvaringssystem från IKEA med dörrar ovanför sängskåpet
  • Rörlig vägg med förvaring
  • Väggen är motorstyrd och flyttas med en enkel knapptryckning
  • En "saxlösning" håller ihop den fasta delen med den flexibla väggen
  • Fyra stycken ledspotar tänds när man öppnar lösningen
  • Möjligt att montera och ansluta tv på den rörliga väggen
 • FlexFörvaring

  Många drömmer om att ha en egen walk-in-closet. Att avvara plats för det är dock svårt för de allra flesta. Målet med vår flexibla garderobslösning är att drömmen ska bli sann för fler.

  Den här förvaringslösningen kan enkelt anpassas efter behov, situation och humör. En av garderobens två huvuddelar är flyttbar. När du drar ut den skapar du en alldeles egen walk-in-closet. När du stänger den frigör du yta på utsidan som kan användas till annat. Funktionell vardagslyx, helt enkelt.

  • Garderober från IKEA fastmonterade på ena väggen
  • Rörlig vägg med förvaring
  • Väggen är motorstyrd och flyttas med en enkel knapptryckning
  • En "saxlösning" håller ihop den fasta delen med den flexibla väggen
  • Fyra stycken ledspotar tänds när man öppnar lösningen
  • Möjligt att montera och ansluta tv på den rörliga väggen
 • FlexEl

  Hur många gånger har du tänkt att du borde ha fler eluttag i hemmet, eller att de du redan har borde sitta på andra platser? När vi besöker våra kunder i deras hem ser vi ofta att det "trådlösa samhället" är allt annat än trådlöst – behovet av att ladda våra telefoner, datorer och läsplattor blir allt större. Med FlexEl har man tillgång till el varsomhelst i lägenheten, förutom i badrum och eventuell klädkammare. Tack vare det kan de boende enkelt möblera sina hem precis hur de vill.

  Listen med flexibla eluttag ersätter den vanliga golvlisten i lägenheten och gör att du enkelt kan flytta dina eluttag hur och när du vill. 

  • Listen är 120 mm hög
  • Eluttagen flyttas enkelt genom att trycka på en liten knapp och sedan vrida på uttaget
  • Uttag som inte använd kan lätt plockas bort eller flyttas till ett annat ställe

Tick-small.png Better living

I det utforskande projektet Better Living utforskade vi tillsammans med IKEA morgondagens bostäder och stadsdelar samt kartlade behov av förändrade heminredningslösningar och tjänster. Tillsammans tittade vi på möjligheterna till att skapa ett mer inkluderande, varierat, hållbart och prisvärt boende. För oss är hemmet inte bara själva bostaden, det är hela stadelen.  

Läs mer

Områdesutveckling

Med sunt förnuft och enkelhet jobbar vi för att vara en god samhällsaktör och leva efter vårt löfte: på schyssta villkor.

Jobba hos oss

Vi tror att det är bra att vara jordnära, ha roligt, samarbeta och göra skillnad.